Image Alt

Padbol Romania

În ziua în care și-a inaugurat arena din Ovidiu cu un meci de Liga I, Viitorul-CFR Cluj 2-2, Gică Hagi a participat la lansarea Padbol în România, pe o plajă privată din Mamaia. 

Padbol (tenis cu piciorul într-o cuşcă înconjurată de pereţi de sticlă) este ultimul sport ”importat“ în România. În meciul demonstrativ, una dintre cele două echipe a fost formată din foştii jucători ai Stelei Rică Neaga (imaginea acestui sport în România) şi Petre Marin, foști colegi la Steaua. Pe plaja de la hotelul ”Iaki” au fost amenajate două terenuri, într-unul jucând perechile formate din Neaga şi Petre Marin, respectiv Robert şi Ionuţ, iar în celălalt şi-au încercat forţele amatorii.

Toată vara la Mamaia

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Gică Hagi, Cristian Bivolaru (directorul general al FC Viitorul şi preşedintele Asociaţiei Române de Padbol) şi alţi oficiali de la FC Viitorul, Elisabeta Gherghişan (vicepreşedintele Asociaţiei, licenţiat exclusiv Padbol în România), dar şi fotbalişti de la Viitorul, dintre care nu au lipsit Ianis Hagi, Răzvan Marin (fiul lui Petre Marin) sau Carlo Casap. Evenimentul a durat până spre miezul nopţii, iar participanţii care au dorit să încerce Padbol au primit vouchere, şepci şi s-au pozat cu vedetele serii. Cele două terenuri de Padbol vor rămâne în acea zonă toată vara, la dispoziţia tuturor celor care vor să joace.

Neaga face selecţia pentru echipa naţională

Padbol a fost inventat în 2008, în La Plata (Argentina), iar peste trei ani a fost patentat. În lume există o Federaţie Internaţională, din care fac parte 15 ţări: Argentina, Portugalia, Spania, Uruguay, Mexic, Brazilia, Italia, Anglia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia, Australia, Bolivia şi România. La Campionatul Mondial din 2016, din Uruguay, va participa şi România, iar de selecţia lotului tricolor se va ocupa Adrian Neaga. „Padbol e cel mai spectaculos sport pe care l-am jucat“, a declarat fostul stelist.

”Ne dorim ca prin aducerea în România a acestui sport senzaţional să îi facem pe români să se bucure din nou de joc şi, în acelaşi timp, să încerce ceva nou. Avem gânduri mari, vrem să ducem Padbolul în toate oraşele mari ale ţării“, a spus şi Cristian Bivolaru. Padbol este jucat de vedete ale fotbalului mondial precum Denilson, Luigi Di Biagio, Bernardo Corradi, Stefano Fiore, Michael Laudrup sau Jesse.

Servire, primire şi atac

Potrivit site-ului padbol.ro, terenul de Padbol are 10 m lungime şi 6 m lăţime, fiind împărţit la jumătate de un fileu înalt de 1 m. Fiecare jumătate de teren are trei zone: servire, primire şi atac. Terenul este traversat şi de o linie perpendiculară pe fileu, care delimitează careurile de serviciu / primire. Echipele sunt formate din câte doi jucători, care servesc şi primesc, prin rotaţie, de la un game la altul, respectiv de la un punct la altul. Din punctul de vedere al paselor între coechipieri şi al loviturilor, principiile de joc sunt asemănătoare cu cele din fotbal-tenis. Pereţii de sticlă schimbă însă dinamica jocului. Înainte de a trimite mingea în terenul advers, jucătorii unei echipe au dreptul la un singur ricoşeu al mingii în pereţii din propria jumătate de teren.

Cel mai bun din trei seturi

La fel ca în tenisul de câmp, echipele se succed la serviciu de la un game la altul. Punctele se notează de la 0, astfel: 15 – 30 – 40 – game. În caz de egalitate la 40, se aplică sistemul avantajului. Pentru a câştiga setul, o echipă trebuie să ajungă la şase game-uri, dar să aibă şi o diferenţă de cel puţin două game-uri faţă de adversară. În caz contrar, setul se prelungeşte până când o echipă face două game-uri diferenţă. Un meci se joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi.

La serviciu, mingea este lovită din drop sau după ce sare din podea, spre careul aflat pe diagonală în jumătatea adversă de teren. Serviciul se poate executa şi direct peste fileu, dar şi cu un ricoşeu cu peretele de sticlă (spate sau lateral) din terenul jucătorului care serveşte. La fiecare punct, jucătorul are dreptul la o greşeală (la fel ca la tenis de câmp), după care poate repeta serviciul. La două greşeli de serviciu, punctul este pierdut.

Post a Comment