Image Alt

Padbol Romania

Ce este padbol?

Încă se vorbește de marea finală World Cup Qatar 2022, de Messi și Di Maria, supercampionii mondiali.

Pe fondul recentelor trăiri din timpul campionat mondial, ne-am gândit că ai vrea să știi mai multe despre padbol, sportul-spectacol inventat de argentinieni!

Ce este padbol?

Padbolul este un sport nou, provenit din aceeași rădăcină cu fotbalul. A fost inventat și practicat prima dată în Argentina, unde nevoia complementară de spectacol a fotbaliștilor a generat, organic, acest nou fenomen. Padbolul are caracteristici totalmente aparte, îmbinând esența corelată a mai multor sporturi. Padbolul împrumută frumusețea fotbalului și gentilețea tenisului, dar și dinamismul padelului și squashului. Padbolul are ritm, tehnică, tactică și strategie. Padbolul are priză la public și interesant de urmărit și la televizor.

Cluburi Padbol

în câte țări se practică?

În prezent, padbol are o federație internațională și este prezent cu terenuri și jucători în peste 30 de țări din 4 continente. Spania este țara cu infrastructura cea mai dezvoltată, cu zeci de mii de practicanți, patru ligi competiționale și cei mai buni jucători de padbol.

Lumea sportului, în special marii fotbaliști internaționali au fost atrași imediat către padbol. Zlatan Imbrahimovic, Mathieu Debuchy, Raul Meireles, Jose Bosingwa sunt doar câțiva dintre marii fotbaliști ce joacă și promovează noul sport.

Când ajuns în România și unde poate fi parcticat

Padbolul a fost adus în Romania de Elisabeta Gherghișan in 2015, (licențiat exclusiv), tot ea fiind motorul dezvoltării și popularizării  acestui sport.

În prezent padbolul se practică pe 32 de terenuri din 16 orașe, iar Romanian Padbol Tour – turneu național de tip Open – atrage de la an la an numeroase echipe reprezentând orașele din toată țara.

Ambele ediții ale Cupei României (2021 respectiv 2022) organizate în incinta Complexului Sportiv Național Lia Manoliu, au atras atenția presei, dar și a multor parteneri  susținători ai noului sport. Distracție, socializare, competiție, prietenie, noutate, sunt doar câteva dintre elementele ce cresc de la an la an numărul de practicanți.

Prima apariție a României la competitiile internationale a fost la Intercontinental Cup Las Palmas 2015. Următoarea participare a fost World Cup Uruguay 2016, unde România a câștigat titlul mondial la feminin.

În anul 2017 a fost organizată în România prima Cupă Europeană din instoria padbolului, iar în 2019 terenurile de padbol administrate de Complexul Sportiv Național Lia Manoliu au fost gazda Turneului European de Padbol.

Padbol la Academia Gheorghe Hagi

Începând din anul 2018, Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” a instalat un teren de padbol în incinta bazei de pregătire de la Ovidiu. Pentru că padbolul prezintă multe beneficii pentru tinerii jucători, aceștia efectuează zilnic antrenamente de padbol. La ce sunt ideale? La îmbunătățirea condiției fizice, dezvoltarea reflexelor, o mai bună coordonare motorie și echilibru aerobic și un exercițiu mental deosebit.

Care sunt regulile de joc la padbol

Padbol este un sport de nouă generație care se joacă într-un teren extraordinar  de interesant, și totodată adaptat stilului de viata actual și modern. Simplitatea regulilor de joc și dimensiunea redusă a terenurilor fac din padbol o experiență deosebită pentru toți cei care îl practică, atât bărbați cât și femei, de la  7 la 70 de ani.

Terenurile de padbol sunt delimitate de pereți de sticlă, ce conferă jocului un dinamism aparte și o multitudine de variante de joc.

Terenul de padbol are lungimea de 10 metri și lățimea de 6 metri. El este împărtit la jumătatea lui de un fileu înalt de 1 metru. 

Fecare jumătate de teren este împartita în 3 zone: zona de servire, de primire și de atac. Zona de atac este singura din care poți trimite mingea în terenul advers, fără ca mingea să atingă  terenul Terenul este traversat de o linie perpendiculară pe fileu, care delimitează careurile de serviciu / primire.

Regulament de joc

Terenuri de sport ultramoderne

Terenurile de padbol ofera o performanță excelentaă, fiind necesari doar 60 mp (6×10), de 4 ori mai mic decât terenul de tenis de câmp și de 12 ori mai mic decât terenul de minifotbal. Deoarece se joacă în echipe de câte 2 jucători, să joci padbol este accesibil pentru toată lumea. Zona de relaxare (sportbar sau terasă) transformă pauza dintre meciuri în socializare între prieteni, iar așa numitele “Padbol Party” sunt deja la modă pentru copii, dar și pentru părinți.

Terenurile de padbol sunt formate din structură metalică, pereți de sticlă securizată, noctună suprafața de joc, nu necesită autorizație de construcție și sunt independente de locul în care sunt instalate. Ele pot fi instalate atât în exterior, cât și în interior, unde nu transmit vibrații și nici nu au legatură cu structura clădirii .

Opțional, terenurile de padbol pot fi acoperite cu copertină și încălzite, copertina fiind detașabilă parțial sau total pe perioada de vară. De asemenea, terenurile pot fi integrate într-un balon de mici dimensiuni.

Suprafața de joc este una de nouă generație, care asigură protecția sportivului la nivelul articulațiilor gleznei și genunchiului.

Terenul este dotat cu instalație de nocturnă, și opțional poate fi dotat cu instalație de muzică și cameră de supraveghere.

Piua Padbol Brașov

vrei să ai propriul club de padbol?

Padbol este marcă înregistrată și se dezvoltă într-un sistem  de licențiere asemănător francizei. Deci primul pas pentru a intra în lumea proprietarilor de terenuri de padbol este licențierea. Aceasta se poate obține pentru fiecare teren de padbol achiziționat, pentru o anumită perioadă de timp sau definitiv. Iar dacă ai un plan de dezvoltare bine structurat, poți să obții exclusivitatea zonală și o afacere fără concurență!

Padbol România se ocupă în mod exclusiv cu dezvoltarea și popularizarea padbol la nivel national, fiind totodată și unic distribuitor al terenurilor de Padbol. Există anumite criterii de licențiere, asemănătoare francizei, astfel încat are loc o dezvoltare controlată, care asigură randamentului financiar al fiecarui club.

Se pune accent pe o promovare corectă a sportului. Pentru acest lucru asigură o consultanța permanentă atat pe parte de marketing, cât si din punct de vedere sportiv.   

Deasemenea, sunt organizate competiții naționale și internaționale, la care au acces toti reprezentanții padbol la nivel de oraș sau județ.

Fii la curent cu deschiderea noilor locații de padbol!